Review

07.07.2014 17:25

 Dupa indelungate cautari de un laptop performant care sa se incadreze in suma de 4.000 lei am cumparat acest laptop. Un laptop cu procesor Intel Core i7 4702MQ bazat pe arhitectura Haswell, cu 8GB memorie DDR3, HDD 1TB si placa video dedicata nVidia GeForce GT 740M.

Laptop Lenovo IdeaPad Z510

 

Carcasa si design

Lenovo IdeaPad Z510 lasa o foarte buna impresie in ceea ce priveste carcasa, atat prin prisma materialelor folosite cat si a culorilor alese. Dimensiuni: 380 x 265 x 25.6 mm. Material: plastic de buna calitate ce nu lasa amprente( cu model) pentru experiorul capacului si partea cu taste, aluminiu pentru tastatura partea pe care se pune mana. Capacul este stabil la utilizari energice ale laptopului, nu se indoaie daca se deschide din margine, dar nu recomand aceasta o obisnuinta, ci deschiderea/inchiderea sa se faca din mijlocul marginii acestuia, inconvenientul esteca nu are nimic proeminent in acest mijloc si la deschidere trebie prins atent cu varful degetului.

Tastatura si touchpad

Asa cum bine se stie, pentru laptopurile sale Lenovo utilizeaza tastatura AccuType, o tastatura ce are tastele rotunjite inpartea de jos, marind astfel suprafata tastei si aducand un plus de comoditate in utilizare. Tastele pastreaza aceeasi dimensiune „standard” de 15 x 15 mm cu spatiu mare intre ele pentru a preveni apasarea accidentala a doua taste simultan. De dimensiuni mai reduse sunt tastele numerice dedicate, acestea fiind cu 1.5mm mai inguste (13.5 x 15 mm). 

Cursa tastelor este foarte buna, aproape perfecta iar feedbackul la apasare este mult mai bun decat la modelul Z500. Problema senzatiei de tastare pe burete a fost eliminata in proportie de 95%. O nota interesanta este adusa de functionarea tastelor speciale: luminozitate, volum, activare wireless etc. care la majoritatea laptopurilor functioneaza impreuna cu tasta Fn. In cazul laptopului de fata tastele speciale functioneaza fara tasta Fn, ATENTIE aceasta din urma fiind folosita pentru folosirea tastelor F1 – F12. Pentru a intra in bios la pornire se apasa Fn+F12. Tastatura poate fi setata sa fie luminata sau nu printr-o simpla comanda Fn+SPACNu recomand varianta laptopului pe 17,3", respectiv Z710, tastatura flambeaza la apasarea butoanelor din mijloc.

Touchpadul este cu siguranta unul foarte bun. Este de tipul clickpad, cu tastele click stanga / dreapta cuprinse in suprafata generala si este perfect pentru gesturile multitouch. Utilizarea acestui touchpad cere putin exercitiu deoarece cursa la apasarea „tastelor” click stanga / dreapta este foarte scurta, iar click-ul de la final nu este foarte zgmotos. Butoatele stanga/dreapta nu sunt proeminente, dar asta nu ma deranjaza.

Asa cum ii sta bine unui laptop ce va fi folosit intens la jocuri, Lenovo IdeaPad Z510 dispune de o tastatura foarte silentioasa, cu tastele sageti de dimensiuni normale, taste iluminate si foarte comode.

Conectivitate si multimedia

Lenovo IdeaPad Z510 dispune de conectivitate totala pentru o utilizare in scopuri multiple. Astfel, pe laterala dreapta a laptopului gasim mufa jack combo audio si microfon, card reader 2 in 1 (SD / MMC), un port USB 2.0, unitatea optica SuperMulti DL DVD RW si Kensington Lock. Laterala stanga a laptopului este mai bogata in mufe, aici gasind doua porturi USB 3.0, iesirea HDMI, mufa RJ45 pentru cablul de retea (Fast Ethernet 10/100), iesirea VGA si alimentarea. Pe partea frontala nu se gasesc conexiuni. Deasupra ecranului se gaseste camera web HD de 1MP ce ofera o calitate buna a imaginilor. Alaturi de camera se gasesc 2 microfoane incorporate, foarte bune, cu functii de reducere a zgomotului si de crestere a calitatii conversatiilor.

Conectarea la internet se face atat prin cablu, asa cum am vazut mai sus, dar si Wireless prin intermediul modului Intel Centrino Wireless N-2230 cu doua antene ce asigura o calitate excelenta a semnalului. Modulul wireless ofera si conectivitate Bluetooth 4.0, utila pentru sincronizarea dispozitivelor mobile cu laptopul, pentru transferul de fisiere fara a fi nevoie de cabluri. Driverul pentru LAN de pe DVD-ul care vine in cutie nu este bun, cel putin pentru Windows 7, dar se poate descarca de pe situl oficial Lenovo.

Sunet

Cele doua difuzoare cu putere de 2W fiecare sunt pozitionate in partea de jos a laptopului. Sunetul poarta marca JBL, fapt ce se observa in calitatea excelenta a acestuia, placuta si clara, ce nu deranjeaza nici daca se asculta muzica mai mult timp. Volumul este puternic, claritatea mentinandu-se inclusiv la volum maxim. Sunetul este calitativ si dispune de bass chiar si fara activareaDolby Home Theatre Software.

Display

Rezolutie HD de 1366 x 768 pixeli, diagonala de 15.6 inch si aspect ratio 16:9. Luminozitatea displayului se incadreaza in limite acceptabile, fiind de 191 cd/m2 iar contrastul este bun, 632:1. De fapt, e acelasi display ca pe Z500. Asta inseamna ca si unghiurile de vizibilitate sunt aceleasi: bune pe orizontala, bune pe verticala privind de jos in sus si proaste daca se priveste de sus in jos.

Laptop Lenovo IdeaPad Z510

Entuziastii gamimgului in aer liber vor trebui sa stea in permanenta la umbra deoarece utilizarea acestui laptop in lumina puternica nu este o experienta foarte comoda. Tipul de display anti-glare aduce un mare plus in ceea ce priveste utilizarea in conditii de exterior, insa acesta nu poate suplini in totalitate luminozitatea displayului – pentru o utilizare buna in exterior luminozitatea ar trebui sa fie de peste 250 cd/m2. 

Performanta

Lenovo IdeaPad Z510 ofera o performanta excelenta pentru pretul platit pe laptop: procesor Intel Core i7 quad-core de ultima generatie, placa video dedicata cu 2GB memorie pe 128 biti, 8GB memorie si HDD de 1TB.

Lenovo IdeaPad Z510 este dotat cu un procesor standard, non ULV, Intel Core i7 – 4702MQ cufrecventa de 2.2 GHz si cache de 6MB, un procesor de top bazat pe arhitectura Haswell si produs pe 22nm. Datorita HyperThreading cele 4 nuclee ale procesorului pot suporta in paralel 8 fire de executie (threads), fapt care duce la o mai buna utilizare a procesorului si o crestere a performantelor. Frecventa procesorului creste in mod dinamic in functie de necesitati datorita tehnologiei Turbo Boost, ajungand pana la 2.9 GHz cand toate nucleele sunt active, 3.1GHz cu doar 2 nuclee active si 3.2 GHz cu doar 1 singur nucleu activ.

Arhitectura Haswell este succesoarea arhitecturii Ivy Bridge si a adus numeroase imbunatatiri atat in ceea ce priveste CPU cat si GPU. S-au adaugat caracteristici noi, ca AVX2 si FMA, ceea ce ar trebui sa creasca performanta in aplicatiile viitoare. Datorita acestor imbunatatiri performanta generala a acestui procesor este similara cu Intel Core i7-3630QM, procesor quad-core Ivy Bridge cu frecventa de 2.4GHz.

In teste 4702MQ a obtinut un maxim de 6376 puncte in 3Dmark 06 si 22675 puncte in Cinebench R10. Astfel acest procesor se situeaza peste Intel Core i7 3615QM (Ivy Bridge, 2.3 GHz) si Intel Core i7 2920XM (quad-core, 2.5 GHz, cache 8MB) si foarte aproape de Intel Core i7 3610QM (Ivy Bridge, 2.3 GHz, TDP 45W) si Intel Core i5 3470 (procesor desktop, 3.2 GHz, 6MB cache).

Lenovo IdeaPad Z510 foloseste atat placa video integrata, Intel HD Graphics 4600 – pentru aplicatiile uzuale, dar si placa video dediacata nVidia GeForce GT 740M cu 2GB memorie. Ambele placi video sunt compatibile DirectX 11.1, OpenCL 1.2 si OpenGL 4.0. Intel HD Graphics va imprumuta din memoria laptopului si va fi placa video de pornire, apoi in functie de cerinte tehnologia nVidia Optimus va face trecerea catre placa video dedicata.

nVidia GeForce GT 740M dispune de 2GB memorie DDR3 cu bus de 64 biti si se bazeaza pe arhitectura Kepler (28nm – chip GK208). Frecventa procesorului grafic este de 980 MHz si poate ajunge kpana la 1033MHz (prin Boost), are procesorul mai bun decat varianta pe 128 biti, deci nu este mai slaba. Fiind o placa video performanta multe jocuri vor rula la detalii maxime, restul la detalii medii… dar absolut toate jocurile actuale pot fi jucate cu aceasta combinatie performanta de procesor – placa video. Aplicatii pretentioase demodelare 3D ca Zbrush, Maya sau randarea din programe de grafica 3D, crearea de grafica 3D in Photoshop sunt posibile cu acest laptop. Se activeaza doar la solocitari ale placii video, jocuri si aplicatii complexe, in rest facand fata cu brio si cu un consum mai redus de energie placa destul de performanta a procesorului Intel 4600.

Memoria standard instalata pe acest laptop este suficienta pentru orice aplicatie pretentioasa, cu atat mai mult cu cat placa video are memorie dedicata. Laptopul dispune de 2 sloturi de memorie, ambele fiind ocupate cu cate 4GB DDR3 1600 MHz (8GB in total). Cantitatea maxima de memorie suportata este de 16GB.

Laptop Lenovo IdeaPad Z510 acces memorie si HDDCapacitatea de stocare este de 1TB si se realizeaza pe un HDD cu 5400 rpm. Pe proggramde test  Z510 atinge valori in jur de 90-100 MB/s. Exista modele hdd simplu si cu un SSHD de 8Gb, ATENTIE sa alegeti modelul cu SSHD deoarece nu exista diferente de pret intre aceste. Vezi teste youtube intre hdd sinplu si hdd hybrid. Daca doriti sa cresteti performanta acestui laptop prin intermediul unui SSD, trebuie sa stiti ca montarea nu este foarte simpla, laptopul nefiind prevazut cu spatiu de acces pentru memorie si HDD. Este recomandat sa mergeti la un service specializat deoarece trebuie indepartata tastatura si apoi capacul din spate pentru a avea acces la modulele de memorie, hard disk si modulul wireless. SSD-ul trebuie sa fie de 2.5 inch pentru a incapea in locul hard-diskului.

Emisii de zgomot si sistem de racire

Nivelul de zgomot emis de laptop variaza intre 30.9 si 32.4 dBA in modul idle si 37.6 – 39.1 dBA in full load. Per ansamblu Z510 este un laptop silentios pentru dotarile sale hardware, fiind mai silentios decat laptopurile concurente mai scumpe. Cel mai imbucurator este faptul ca la solicitare maxima indelungata sistemul de racire nu doar ca-si face treaba foarte bine, zonele de contact cu utilizatorul ramanand la temperaturi scazute, dar coolerul nufluiera. Scoate ceva mai mult zgomot, il auzi cum se roteste, dar nu auzi acele sunete acute care se aud inclusiv la multe laptopuri mai scumpe decat acesta.

Laptop Lenovo IdeaPad Z510Acumulator si autonomie

Acumulatorul este unul cu 4 celule si 48Wh, insa consumul de energie este foarte bine optimizat astfel incat in ciuda faptului ca procesorul are un consum maxim de 37W si placa video dedicata ce consuma mai mult decat una integrata, in modul idle autonomia depaseste 6 ore. La navigare pe internet, autonomia este undeva in jur de 3 ore si 20 minute, iar daca vrei sa vizionezi filme de pe unitatea optica DVD RW autonomia va fi undeva in jur de 2 ore si 45 minute.

Ca toate laptopurile din categoria sa, nici Lenovo IdeaPad Z510 nu straluceste la capitolul autonomie insa trebuie laudat faptul ca avand un acumulator cu 4 celule este pe picior de egalitate cu celelalte laptopuri cu acumulatoare cu 6 celule, datorita procesorului ce are un consum destul de redus si placii video integrata pe acestan folosita mai tot timpul.

  • Procesor Intel Core i7 4702MQ, 2.2 - 3.2 GHz frecventa, 6MB cache, Haswell
  • Placa video dedicata nVidia GeForce GT740M cu 2GB memorie dedicata, 64 biti
  • 8GB memorie DDR3 cu frecventa de 1600MHz
  • Carcasa eleganta, foarte bine finisata
  • Capacitate de stocare de 1TB
  • Sunet JBL excelent
Carcasa
Display
Sunet
Procesor
Memorie
Placa video
Hard disk
Autonomie
Medie
  • Display cu rezolutie comuna de doar 1366 x 768 pixeli

Windows Experience Index

ASUS N550JV

Procesor

7.6

Memorie RAM

7.6

Grafică

6.6

Grafică de gaming

6.6

HDD

5.9

Procesorul, ca performanta, se afla pe locul 42 in topul procesoarelor pt laptop https://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmarklist.2436.0.html

Placa video, ca performanta, se afla pe locul 114 in topul placilor video pt laptop https://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.844.0.html

Puteti verifica pretul si disponibilitatea produsului, la unul dintre magazinele online:  

1.Laptop-Lenovo- IdeaPad-Z510

2.Lap top-Lenovo-IdeaPad-Z510 cod de reducere 1% : WPHFV4F6
3.Laptop-Lenovo-IdeaPad-Z510

4.Laptop-Lenovo-IdeaPad-Z510

5.Laptop-Lenovo-IdeaPad-Z510

6.Laptop-Lenovo-IdeaPad-Z510

Concluzie

IdeaPad Z510 este un laptop bun pentru jocuri, ruleaza rapid, procesorul Intel Core i7 fiind de ultima generatie iar placa video dedicata face posibila rularea jocurilor la detalii maxime. Singurul sau minus este displayul, insa trebuie sa fim constienti ca daca se monta un display Full HD laptopul avea un pret cu cateva sute de lei mai mare. Pentru a pastra pretul destul de scazut si performanta la maximum, aceasta a fost alegerea Lenovo… si sa sim sinceri, a fost o alegere buna, laptopul oferind o performanta excelenta la un pret foarte bun.

03.07.2014 17:24
ASUS-N550JV (3)

Daca doriti un laptop performant sub 5000 lei va recomand ASUS N550JV pe 15.6 inch este în aceeași gamă cu ASUS N750JV. Ambele merg pe segmentul multimedia, dar performanțele le recomandă fără probleme și pe partea de gaming.

Specificații pentru ASUS N550JV: 

- display de 15.6 inch cu tehnologia IPS LED Backlight și rezoluție 1920×1080 pixeli;

- procesor Intel Core i7-4700HQ, 16 GB memorie RAM la 1600 MHz, HDD de 750 GB;

- placă grafică dedicată NVIDIA GeForce GT 750M cu 2 GB memorie inclusă / Intel HD Graphics 4600;

- Windows 8;

- Wi-Fi b/g/n, bluetooth 4.0, cititor de carduri, cameră web HD / 720p etc;

- baterie cu șase celule de 4000 mAh, 2.5 kg.

Notele obținute în Windows Experience Index:

Laptop

Windows Experience Index

ASUS N550JV

Procesor

7.9

Memorie RAM

7.9

Grafică

6.8

Grafică de gaming

6.8

HDD

5.9

Laptopuri Apple la MarketOnline